"Aydın olmɑk için önce insɑn olmɑk lâzim. İnsɑn mukɑddesi olɑndır. İnsɑn hırlɑşmɑz, konuşur, mɑruz kɑlmɑz, seçer . Aydın kendi kɑfɑsıylɑ düşünen, kendi gönlüyle hisseden kişi. Aydını yɑpɑn; ‘uyɑnık bir şuur, tetikte bir dikkɑt ve hɑkikɑtin bütününü kucɑklɑmɑyɑ çɑlışɑn bir tecessus.." Cemil Meriç
Ana Sayfa » » Çanakkale'nin Bilinmezleri - Fazıl Yazıcı

Çanakkale'nin Bilinmezleri - Fazıl Yazıcı

Yazar By Tapusuz.seyyah on Pazartesi, Kasım 24, 2014 | 16:56


Yitik Hazine Yayınlarının "Çanakkale" geleneği benim için bir başkadır. "Çanakkale'deki Anadolu ve Şehadetname" eserleri her ne kadar güzelse Fazıl Yazıcının kaleminden çıkan "Çanakkale'nin Bilinmezleri" isimli eseri de bir o kadar güzel. Her eser Çanakkale Savaşlarını anlatsa da her birinde ayrı bir güzellik ve anlatım yer alıyor. İşte bu yüzden sıkılmadan okuyabiliyorum. Bu yazımda da sizlere okumuş olduğum "Çanakkale'nin Bilinmezleri" isimli tanıtacağım.

Kitabın kapak resmini ele alacak olursam beni en çok etkiledi diyebilirim. Kapak resmi olarak Çanakkale de gemi üzerindeki denizciler yer almakta ve üzerilerinde denizci üniformaları bulunuyor. Askerliğimi denizci olarak yapmam ve giymiş olduğum üniformayı resimde de olsa bir Osmanlı Bahriyelisinin üzerinde görmem beni çok etkiledi. Bir de buna Osmanlı hayranlığım eklenince daha değişik hisler aldı götürdü beni... Ayrıca kapaktaki resmin haricinde kitabın içindeki resimlerde özenle seçilmiş ve birbirinden güzel resimler kullanılmış. İşte bu da Yitik Hazine Arşivinin bir farkıdır.

Her Çanakkale kitabında olduğu gibi giriş kısmında savaşın genel hatlarına yer verilmiş, cephelerin açılmasından başlayıp sonuna kadar yaşananlar tarihi bir bilgi olarak sunulmuş. Çanakkale Cephesinde ki muharebeler ele alınmış ve Osmanlı donanmasına yer verilmiş. Bu bilgiler normalde sıkıcı olsa da kitap içerisinde kısa tutulup anlaşılır bir biçimde sunulduğu için insanı sıkmamaktadır.

Çanakkale'den Hatırda Kalanlar bölümü ile yaşanan olaylara yer verilmiş ve konu seçiminde başarılı olunmuş. Cephelerde ortaya çıkan hastalıklara da yer verilmesi savaşın nasıl bir ortamda gerçekleştirildiğini gözler önüne sermektedir. Ayrıca cephelerde uygulanan savaş suçları düşmanların nasıl bir hainlik içerisinde olduğunu ortaya koymaktadır. Askerlerin başından geçen ve hatıratlarından bizlere ulaşanlar ise Unutulmaz Hatıralar olarak ele alınmıştır.

Çanakkale Hakkında Yanlış Bilinenler ve Çanakkale'yi Bekleyen Tehlikeler isimli bölümler belki de kitabın en can alıcı bölümleridir. Çünkü savaş hakkında bilinen bazı şeylerin yanlışlığını ortaya koyarken Çanakkale'yi karalama kampanyalarına cevap verilmektedir. Çanakkale Cephesi hakkında belli başlı iddialara cevap verilmiştir.

Bir de herkesin severek okumayacağı ama benim gibi tarih delilerinin zevkle okuyacağı Osmanlı'nın Çanakkalesi isimli bölüm yer almaktadır. Bu bölümde Osmanlı tarihi boyunca Çanakkale ele alınmış ve bir nevi Çanakkale'nin başından geçenler anlatılmış. Böyle bir bölüm ayırmaları hoşuma giden kısımlarından birisidir.

Kitap baştan aşağı güzel ama eleştirmek gereğinde duyduğum yeri de sizlerle paylaşmak istiyorum. Kitabın bir yerinde "İstanbul'da Alman Şehitliği" isimli küçük bir konu yazılmış. Almanlar da savaşta ölmüş olmasına rağmen şehit sayılmazlar. Dinimize göre böyle bir şey söz konusu olamaz. Belki burada bir kasıt yoktur ve Alman mezarlarının olduğu kısım için bu kullanılmıştır ama yine de dikkatli olunması ve özen gösterilmesi gerekir. Bu kısım dışında kitap içerisinde olumsuz birşeyle karşılaşmadım. Eğer sizlerde kütüphaneniz de Çanakkale Köşesi yapıyorsanız bu kitabı da aralarına katmanızı tavsiye ederim.

http://yasinozen89.blogspot.com/2013/03/canakkalenin-bilinmezleri-fazl-yazc.html

Yasin ÖZEN - 25.03.2013
Bu makaleyi paylaş :

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Tapusuz seyyah:Gezdiklerim,okuduklarım - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger